Vet check

En leguan (og i øvrigt et hvilket som helst andet krybdyr) vil have gavn af et årligt dyrlægecheck hos en dyrlæge med speciale i reptiler. Det er en misforstået opfattelse at reptiler har mindre brug for dette end f.eks. hund og kat.
 
Netop fordi leguaner er så dybt afhængige af deres ejer - og ejerens vilje til at give leguanen den fornødne varme, UVA og UVB for at kunne overleve i Skandinavien, bør de på lige fod med alle andre dyr blive checket mindst 1 gang årligt. Begyndende sygdomstegn vil kunne opdages i tide og der vil være mulighed for at sætte evt. behandling ind inden sygdommen forværres.
 
Dertil kommer at en leguan ikke viser samme symptomer på sygdomme, smerter eller lidelser som mennesker og pattedyr gør. En leguan vil gøre alt for at undgå, at vise dig hvis den mistrives. Dette skyldes at den i naturen ville være et nemmere bytte for en fjende.
 
Selv har jeg valgt at give min Kerne et check hver halve år hos Beth Fledelius. Det har budt på spændende info. Første gang Kerne var til dyrlægecheck var 3-9-2013 Det var 2 uger efter jeg havde overtaget hende. Ifølge tidligere ejer havde Kerne aldrig været i dyrlæge faglige hænder, så det måtte være på tide at hun fik prøvet dette.
 
Kerne fik en ultralyds scanning som viste at organerne var sunde. Hun havde lidt fedtlever - sandsynligvis grundet usund kost - men dette var dog ikke værre end at det kunne rettes op med en kostomlægning. (Jeg går ikke ud fra at hendes fedtlever skyldtes at hun havde rendt og smug-pimpet af vodka flasken)
 
Andet besøg hos Beth Fledelius var 4-3-2014 Det bød på hendes første afføringsprøve. Denne viste sig at være fri for alvorlige parasitter og amøber og der var ingen ufordøjede plantefibre, så den var fin. Eneste var at hun havde orm så hun fik en ormekur med hjem. Den spiste hun pænt sammen med en halv banan. 
 
Næste besøg i september 2014 kommer til at byde på en blodprøve så funktionen i nyrer og lever kan blive checket. Især er jeg interesseret i nyrer og lever funktionen, da hun ikke er nogen ung leguan længere, og jeg ved intet om de første ca. 10 år af hendes liv. Kerne er i øvrigt helt rolig og meget nysgerrig under dyrlægebesøg. Hun er en rigtig lille "eventyrer" med selvtilliden intakt. 
 
Det er også en god ide at lave et lille hjemmecheck af sin leguan i ny og næ. Tegn på begyndende sygdomme kan blive opdaget i tide og såfremt man hæfter sig ved mulige problemområder, kan man forhindre at de forværres. Selv giver jeg Kerne et kort amatørcheck hver dag. Kerne er godt socialiseret og ikke bange for berøring, så hun tager det roligt og afslappet.
 
Som det første kigger jeg efter begyndende tegn på Fungus (svamp) især i lysken og i armhulen. Derefter mærker jeg på hendes ben for at finde ud af om der er knuder, bylder eller ødemer. Hendes dewlap bliver checket for rifter, og hendes mund og næsebor bliver efterset for tegn på rødme. Til sidst mærker jeg på ryg og mave for at se, om hun virker sund og fast i muskelmassen og knoglerne. Denne lille undersøgelse tager højst 3 minutter, så det mener jeg alle bør tilbyde deres leguan. 
 
Et dyrlædebesøg er ikke billigt, og det ved vi alle. Det kan derfor være en rigtig god ide, at lave en lille opsparing til dyret. Selv havde jeg sat 5.000 kr. ind på en seperat konto inden jeg købte Kerne, for at være sikker på jeg havde råd til at betale for det, hvis der kom noget uforudset.
 
Det opleves desværre i ny og næ, at man kan læse - på andre hjemmesider -,at der bliver oprettet tråde der baserer sig på "hjemmeaflivning" af leguaner. Især er der en udbredt opfattelse om, at en leguan ikke vil tage skade af at blive lagt i fryseren, da den i så fald vil sove stille ind. Reptilforskeren Melissa Kaplan er dog ikke i tvivl. Dette er IKKE korrekt. Dyret vil opleve en frygtelig smerte når iskrystallerne rammer dens hjerne og paniktilstand når kulden lammer dens åndedræt.
 
Der drøftes også på disse sider hvorvidt man kan hugge hovedet af en leguan, og hvor længe den kan leve uden hoved. Sådan et emne bør slet ikke være til debat, da det - i min optik - er helt uacceptabelt og aldrig bør finde sted. Der snakkes om at smadre dyrets hoved med en hammer, og hvorvidt man kan banke en skruetrækker ind i hjernen på dyret.
 
Dette debatteres af folk der er mangeårige krybdyrsejere, og måske tror at de ved langt mere end de gør. Såfremt man bor langt ude på landet med langt til dyrlæge og har et meget alvorligt sygt dyr, bør en person der som minimum har et faglært aflivningskursus kontaktes. Det kræver et anerkendt aflivningskursus at aflive et dyr uanset hvor mange år man har været reptilejer.
 
Jeg får en ubehagelig fornemmelse af disse reptilejere hellere vil have 20 krybdyr at "prale" med, end de vil nøjes med 5 krybdyr som de har råd til at tage til dyrlæge med. Det er en dybt respektløs holdning at vælge at aflive et dyr der har potentiale til at blive sund og rask, blot fordi man vil spare 1.000 kr. på en dyrlæge.
 
Jeg har også hørt folk på disse andre sites som skriver, at de ikke vil tage til dyrlæge med (f.eks deres skægagame der ikke vil spise) fordi de kan få 2 nye skægagamer for samme pris som et dyrlægebesøg koster. Det er da en ualmindelig arrogant holdning at have. Sådanne folk har påtaget sig ansvaret for ET dyr, og de bør agere med respekt for lige præcis DET dyr.
 
Derudover bliver der debatteret "hjemmeoperationer" af leguaner på et af de største danske reptil hjemmesider, der promoverer sig selv som et af det mest fagligt seriøse. Der debatteres om at hugge/klippe lemmer af leguaner i private hjem af  "selvbestaltede eksperter" uden nogen form for lægelig faguddannelse. Derefter opfordres der til, at brænde såret med en loddekolbe uden bedøvelse af dyret.
 
Det værste er dog næsten, at disse debatter efterfølges af blinke/flirte smileys som denne ;-) Denne smiley - som jeg finder direkte modbydelig i betragtning af emnet - er ofte brugt i forbindelse med, hvor mange penge man kan spare ved et dyrlægebesøg. Flere mennesker skriver at det "stresser deres stakkels dyr" at komme til dyrlæge. Sandheden er nok nærmere at det er DERES pengepung der "stresses"
 
Selv var jeg nødt til at checke at disse indlæg ikke var dateret 1. april, da jeg troede det var en dårlig spøg. Det var det desværre ikke. Min mening er klar og utvetydig. ENHVER AFLIVNING ELLER OPERATIVT INDGREB PÅ ET DYR HØRER TIL HOS EN DYRLÆGE. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om disse personer ville byde deres hund eller kat det samme - og hvis NEJ - hvorfor de så vil negligere et krybdyr og finde det i orden med dem.
 
Derudover kunne det være interessant at spørge disse personer om, hvorvidt de helst ville til lægen og blive bedøvet forud for amputering af en dårlig finger, eller om de ville foretrække at naboen klippede den af og brændte såret med en loddekolbe. Mon også disse personer ville gå til tandlægen og få trukket en tand ud uden bedøvelse. Jeg tvivler!
 
Jeg er ude af stand til at blande mig i eller ændre på hvad der debatteres på andre såkaldte "Top-professionelle" reptil hjemmesider, men det er mig der ene og alene træffer afgørelse om hvad der debatteres på min "amatør hjemmeside". Der er trods alt en grund til at folk tager en dyrlægeuddannelse og studerer 7 år på en af Danmarks hårdeste uddannelser.
 
 

0 Comments.


 
Tell us what do you think
  •  
 
 
 
 
Svar
 
Videresend
   
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.">
Klik her for at svare eller videresende
 
 
 
1,91 GB (12 %) af 15 GB er brugt
Seneste kontoaktivitet: for 4 dage siden
Detaljer
 
   
 
 
 
 
 
 
Powered by Bullraider.com