Before you adopt an iguana

De fleste der har set en grøn leguan tæt på har oplevet at blive fascinereret af dette store og fremmedartede dyr. Hos nogle kan den skabe angst og hos andre kan den vække en stor interesse. Det sidstnævnte var det der skete for mig.

 
Da jeg havde undersøgt nok om leguaners pasning og pleje, satte jeg mig ind i de andre ting der skulle være i orden, inden jeg kunne blive en god ejer for en leguan.
 
For det første forholdt jeg mig til at en leguan ikke er nogen billig fornøjelse. Den vil - i lighed med andre dyr - have brug for et årligt dyrlægecheck, den skal have udstyr i form af UVA/UVB pærer, varmepære, samt et terrarie eller indendørs vægdrivhus. Jeg var også klar over at min el-regning fremover ville stige mærkbart, og det vil din også hvis du vælger at blive leguanejer.
 
Derudover gjorde jeg mig klart at en leguan stadig er et vild dyr. Den har ikke været socialiseret gennem generationer som hunde og katte har det, og dertil kommer at den ikke er flokdyr. Endvidere bør hele familien være interesseret i at være leguanejere. Det tegner en dårlig start - ikke mindst for leguanen - hvis en eller flere i familien er bange for den eller utryg ved den.
 
Det er også en god ide at arrangere pasningsmulighed for leguanen såfremt familien skal på ferie eller på weekend. Der er mange mennesker der er bange for krybdyr, og derfor er det måske ikke helt enkelt bare at få en nabo til det. Det optimale vil være hvis du kunne finde en person du stoler på som vil passe leguanen i familiens hjem i den tid i er væk. Det er altid mine genboere der passer Kerne hjemme hos mig, såfremt jeg ikke er hjemme en weekend. 
 
Der bør også tages højde for hvis man har andre husdyr. Leguaner kommer ikke altid lige godt ud af det med hund eller kat, og det er derfor vigtigt at dyrene får en mulighed for helt at kunne undgå kontakt med hinanden, hvis de ønsker det. Det påhviler SUVERENT ejerne af dyrene at træffe de nødvendige forholdsregler for at undgå at dyrene angriber - eller volder anden fysisk eller mental skade på - hinanden.
 
Mindre børn og leguaner sammen uden voksenopsyn er en MEGET dårlig ide. Et barn bør ikke være den hovedansvarlige for pasning og pleje, og bør heller ikke håndtere - eller være i kontakt med - leguanen uden ledsagelse og vejledning fra en leguanerfaren voksen.
 
Leguanen kan gøre frygtelig skade på et mindre barn hvis den forskrækkes eller irriteres. Derudover kan et barn - i kraft af sin kærlighed til dette nye og spændende dyr - gøre skade på leguanen i sit ønske om godhed. Det er vigtigt at de begge kan føle sig trygge i deres fælles hjem, og ansvaret for dette ligger 100% hos den voksne.
 
Leguaner kan reagere uoverlagt og uden forvarsel hvis de forskrækkes. Især i brunstsæsonen kan både hunner og hanner udvise aggressiv adfærd, selv over for mennesker de kender godt og føler sig trygge ved. Dette er en fase som man må leve med, og undlade at tage personligt. Leguaner har ingen mulighed for at udleve deres naturlige brunstadfærd i fangenskab, og det er en svært periode for dem. 
 
Leguanen har en enorm muskelmasse i halen og den kan give nogle ordentlige dask med selvsamme. Derudover har den sylespidse tænder. Disse tænder er så små at de næsten er usynlige, men vær ikke i tvivl om at de er der, og et bid kan forårsage alvorlig skade. Leguanens kløer er skabt til at katre og ikke til at jage, men vær ikke i tvivl om at de kan gøre stor skade på din hud. Kerne klatrer meget op og ned ad mig, og jeg ligner jævnligt en "Cutter" på armene. 
 
Enkelte tidligere ar - på mine arme - fra hendes klatreklør er så markante, at jeg har fået permanente ar på min højre arm. Disse ses især når jeg får sol på kroppen om sommeren. Jeg har et par gange oplevet at høre folk i stormagasiner hviske internt "Hun har da skåret i sig selv hende der".
 
Jeg har blot vendt mig om, kigget på dem og sagt "Nej, jeg har bare været i slåskamp, men jeg slap billigt. Min modstander var indlagt på Intensiv Afdeligen i 3 uger efter!" Så kan jeg garantere for at kommentarerne forstummer. Jeg står og griner indvendigt, imens "bagtalerne" står bag mig i køen med meget røde ører.
 
Sidst men ikke mindst bør man spørge sig selv - såfremt man vælger en leguanunge - om man OGSÅ ønsker at give den et godt liv efter den er blevet voksen, da flere ejere vælger at skille sig af med deres leguaner, fordi de er blevet for store. Det er svært at finde blivende hjem til voksne leguaner, og derfor kan det ende med en aflivning af en ellers glad og sund leguan.
 
Såfremt du og din familie arbejder meget og ikke har den store tid til social kontakt med et dyr, så kan en leguan være et rigtig godt valg. Leguaner har ikke behov for den store kontakt til mennesker, så der er ingen grund til dårlig samvittighed over at man har mindre tid til at snakke med den, såfremt man sætter penge af til at give den et godt liv med korrekt varme, lys og fugtighed. Frisk mad og vand hver dag er også en absolut nødvendighed. 
 
Såfremt du stadig har en interesse i den grønne leguan efter at være kommet hertil, så bør du gøre op med dig selv, om du er 100% sikker på at du er klar til at give den et optimalt liv. Lidt kryptisk vil jeg fomulere det at "Hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl, og bør derfor vente til du ikke er i tvivl" Der vil også være en leguan der venter på dig om et havt år.
 
Jeg havde fra start valgt, at jeg ville have en voksen leguan, da jeg gerne ville sikre mig at jeg kunne hjælpe en leguan der ellers ville være aflivningstruet. Jeg har ALDRIG fortrudt at jeg valgte Kerne. Derudover ved jeg, at de fleste importerede leguanunger har haft en svær start på livet. Jeg vil ikke bidrage til importering af leguanunger, og valgte derfor en af de mange leguaner som bliver kasseret, efter de bliver voksne. 
 
En del af hendes rygkam var død - sandsynligvis grundet manglende assistance til problematisk hamskifte -  og det sås tydeligt at hun på et tidspunkt havde mistet halen. Den var dog groet ud igen, men tværstriberne manglede, Hendes hale er i dag stiv og ubøjelig. Dertil har hun et stort underbid, men hun har dog masser af charme. Netop hendes underbid gør, at uanset hvilken vinkel jeg ser hende i, så ser hun ud som om hun smiler.
 
Hun må siges ikke at være nogen kosmetisk skønhed, men hendes personlighed og udstråling opvejer alt. Hun er bare en skøn leguan fra A-Z. Hun og jeg passer rigtigt godt sammen og jeg kunne ikke ønske mig nogen bedre leguan end hende..
 
Såfremt du vælger en voksen leguan, så vil der være mange af slagsen der venter på et godt og kærligt hjem hos dig. Du kan dog aldrig være sikker på at sælgeren ikke "pynter på sandheden" omkring alder og helbred. Det er en risiko du løber, men du kan være sikker på at din ældre (og måske ikke billedskønne leguan) vil være dig dybt taknemlig for at du valgte netop den. Der er også stor sandsynlighed for at den ville være blevet aflivet uden dig.
 
Da jeg købte Kerne HAVDE sælger løjet om hendes alder, men det betyder intet for mig at hun er ca. dobbelt så gammel som sælger oplyste. Jeg ser kun den glæde hun har givet mig og alt andet er helt uden relevans.
 
OPDATERING 17-4-2015 Det er mig en gåde hvordan tidligere ejer har kunnet se sig selv i øjnene, og at selvsamme ikke har forstået hvor heldig hun har været at have et så dejligt dyr som en del af sit liv. At hun nu ikke længere har Kerne er HENDES tab, men det vil hun nok aldrig forstå! 
 
Tidligere ejer havde løget både om alder og køn (Kerne blev overdraget til mig som værende en HAN-leguan på 5 år) men hun er en HUN-leguan på (dengang) ca. 10 år. Fanebadet om "Kernes læggenød" bør ses i relief til dette. Men jeg tvivler ikke på at Kerne vil blive 20 år. De første 10 år af hendes liv kendte jeg hende ikke, men jeg glæder mig til at dele de kommende MINIMUM 10 år med hende.
 
Første gang jeg tilbragte en forlæget weekend med en legguan, så stod alt lysende klart for mig! Jeg havde i mange år levet uden dyr, men i denne weekend fandt jeg ud af hvilket dyr der ville passe pefekt til mig (og omvendt) nemlig en LEGUAN. Jeg brugte 2 mdr. på at samle den nødvendige basale viden om leguaners pasning og pleje før jeg blev leguanejer. 
 
Det er mit håb, at alle kommende leguanejere, samler kompetent viden om leguaner før de bliver leguanejere. I kan ganske enkelt ikke stole på alle sælgeres information, og jeres leguan vil betale prisen. Denne pris er IKKE jeres fejl, men SÆLGERS MISINFORMATION!
 
 
 
 
Powered by Bullraider.com