Free roaming iguanas

Dette er ikke en god ide. Hverken for leguanen eller ejeren. En leguan bør ikke bo på en sofaryg 24/7. Dels er luften for tør og det er næsten umuligt at sikre leguanen de temperaturer og den luftfugtighed den har brug for, især om natten og i vintermånederne. 
 
Leguaner søger som en naturlig refleks "opad" i højden, da det er der der er færrest fjender i naturen. Derfor vil din leguan med 99% sikkerhed udse sig det højeste punkt i din stue og søge noget at klatre opad. Ikke alt i en dagligstue er hensigtsmæssigt som klatrefundament. Det er der faktisk intet i MIN stue der er.
 
Såfremt du lader din leguan gå alene rundt i dit hus eller lejlighed og tager på arbejde, øger du markant risikoen for, at du kommer hjem til en tilskadekommen leguan. En leguan bør slet ikke gå frit rundt i et almindeligt hjem, uden der hele tiden er opsyn med den.
 
Derudover kan et fald fra et højt sted resultere i stress hos leguanen, og en stresset leguan reagerer ikke logisk (i menneskers optik). Det ses ofte at stressede leguaner i fangeskab, søger et mørkt og koldt sted hen og lægger sig da dette er leguanens måde at lukke verden ude på fordi der er for mange input den skal forholde sig til. En leguan der har ligget 4-5 timer på et koldt og mørkt gulv (evt. bag en sofa) mens ejeren er på arbejde, er i stor risiko for at blive syg efterfølgende.
 
Kerne har været tæt på at opleve nogle farlige ulykker i min stue eftersom hun klatrer op af alting. I et enkelt tilfælde kravlede hun via CDerne op på min CD hylde og kunne være kommet meget til skade. Den væltede heldigvis ikke, og jeg nåede at skyde et super profilbillede af hende deroppe
 
I et andet tilfælde greb jeg hende i at prøve at klatre op via bagsiden af mit fladskærms TV. Hun havde brugt ventilationshullerne til at gribe fat med kløerne, og hun havde dermed haft risiko for, at komme i kontakt med strømledende elementer i TVet. Hun kunne rent ud sagt være blevet "ristet" levende!
 
Begge disse tilfælde indtraf i løbet af mindre end 1 minut. mens jeg var gået ud i køkkenet efter en kop kaffe. Især sidstnævnte tilfælde  gav mig noget der mest kan sammenlignes med et chok. Det viser blot hvor hurtigt det kan gå galt. Til dig der påtænker at blive - eller er - leguanejer, kunne det være en ide at bruge lidt tid på at gå en tur i dit hjem, og se hvor meget inventar der er egnet til at klatre på. Såfremt du finder 1 eneste ting, så hører jeg meget gerne fra dig. 
 
Både menneske og leguan kan dog have stor glæde af at tilbringe tid sammen evt. i stuen. En tryg og selvsikker leguan - som ved at den kan have tillid til de mennesker der omgiver den - er også en harmonisk og nysgerrig leguan, der vil være interesseret i at opleve verden omkring sig.
 
Leguanen har et ekstra organ i ganen "Jacobsons organ" som den bruger til at opsamle data. Dette organ står i kontakt med dens gane/tunge. (Elefanter har også et "Jacobsons organ" som står i kontakt med deres snabel) 
 
Hos en tryg leguan vil dens tunge derfor flik-flakke henover alt hvad den ønsker at vide noget mere om. Det er derfor vigtigt at der ikke ligger småting og skarpe genstande den kan skære sig på. Leguanen har langt mindre spytproduktion end mennesker og kan derfor komme til - ved en fejl - at sluge ting der kan skade den, da disse nemmere kan hænge fast på tungen. Der bør være en temperatur på minimum 23 grader i det lokale leguanen hygger sig i.
 
Det er en god ide at give leguanen dens eget lille sted i stuen. Dette sted må gerne befinde sig højt oppe, men med mulighed for, at leguanen kan klatre sikkert ned igen. En kløvet træstamme på en høj kommode kan være et udmærket sted. Leguaner er meget territoriale, og din leguan vil uden tvivl sætte pris på at have sit eget domæne når den er inde og besøge dig i stuen.
 
Det kan være en spændende og fascinerende oplevelse at observere sin leguan, der går på opdagelse i ens hjem, og man kan blive klogere på sin leguan og dens reaktionsmønster. Dog er det min anbefaling at ens leguan kun bruger max 3 timer af sin vågne tid i stuen. UV-lys, varme og høj luftfugtighed er vigtigt for leguanens generelle sundhed, og en almindelig dansk dagligstue kan ikke opfylde disse 3 behov.
 
Selv synes jeg det er skønt når Kerne kommer ind i stuen om eftermiddagen og tilbringer lidt tid med mig. Jeg skruer op for varmen og tænder varmeblæser og varmetæppe. Hun virker heldigvis ret flot i bevidsthed om egne behov, og går naturligt ind i sit terrarie igen, når hun vil have mere varme og lys. Hun har sin egen faste plads i stuen i form af en kløvet træstamme som er placeret højt og et stort kunstigt træ at klatre op og ned af.
 
Vær dog opmærksom på at det ikke er alle leguaner der har lige meget fornemmelse for dem selv. Jeg er så heldig at Kerne er en af de leguaner der har, men man bør som ejer være opmærksom på, at ens leguan ikke bliver for kold eller bliver udsat for træk fra vinduer eller gulv.
 
Såfremt leguanen viser tegn på, at den gerne vil tilbage i sit terrarie, så bør man aldrig forhindre den i det. Leguanen skal ikke på besøg i stuen for ejerens skyld men for dens egen. Såfremt du forhindrer din leguan i at komme "hjem" i sit eget territorie, så er det DIT behovfor at den er hos dig, og det vil blive på bekostning af den. Du kan i øvrigt også være helt sikker på, at leguanen ikke vil have lyst til at besøge dig i stuen igen.
 
Selv havde jeg et meget "romantiseret" billede af fritgående leguaner i starten da jeg blev leguanejer. Der gik dog ikke mange dage før de barske realiteter gik op for mig. Hvorfor Kerne på et tidspunkt har haft smidt halen ved jeg ikke, men jeg kunne godt forestille mig, at det var grundet en ulykke i en almindelig dansk stue. Jeg kan kun fraråde alle at være ligeså naiv som jeg var. En leguan vil ikke kunne få et optimalt liv som fritgående. 
 
Kerne er en ældre leguan (ca. 10 år) men det virker ikke som om de 10 første år af hendes liv som fritgående, har medført uoprettelige skader. Hendes halvårlige besøg hos Beth Fledelius viser at organerne har det fint og jeg håber at hun vil kunne leve 10 år yderligere. Jeg vil i hvert fald gøre hvad jeg kan for, at hun skal få et langt og godt, men også oplevelsesrigt liv hos mig.
 
At invitere leguanen på et lille visit i stuen kan således være hyggeligt for både leguan og menneske. Jeg anbefaler klart at man som ejer lader sin leguan mærke, at den er velkommen som en del af hjemmet og familien. Dog bør alt foregå i et tempo hvor leguanen kan følge med. Det er langt bedre at have 10 minutter sammen der er givtige for jer begge, end at have 1 time, hvoraf de 50 minutter ikke er hyggelige for leguanen.
 
OPDATERING 36-3-2015 Da jeg var "nybagt" leguanejer, havde jeg masser af gode argumenter for, hvorfor en leguan ville have det bedre som fritgående, end ved at bo i et terrarie! Hvor har jeg dog mange gange måttet trække de argumenter tilbage, men alle leguanejere vil være i en læreprocess resten af livet 
 
En leguan vil nok kunne leve et rimeligt liv som fritgående, såfremt ejeren bor i tropeområdet (maximim 2 breddegrader omkring Ækvator) men det er urealistisk at tro, at et regnskovsdyr vil kunne få et godt liv i en dagligstue i det tørre og kolde Skandinaviske klima.
 
Selv kan jeg se hvordan Kerne har døjet med negative følgevirkninger af at have været fritgående leguan de første ca. 10 år af hendes liv. Især har hendes hamskifteproblemer (dette beskrevet under fanebladet hamskifte) haft store omkostninger for hende.
 
Mit svar på spørgsmålet "Kan en dansk leguan få et godt liv som permanent fritgående" må derfor være et rungende NEJ. Men, men men - såfremt jeg får spørgsmålet "Vil en leguan med eget terrarie kunne tage skade af at komme på besøg i stuen hos ejeren (af egen fri vilje) og tilbringe lidt tid med selvsamme", også være et rungende NEJ.
 
Kerne foretrækker sit terrarie, men aflægger mig sstadig visitter i stuen (omend i mindre grad end tidligere) men ethvert besøg foregår 100% på hendes præmisser. Jeg prøver ofte at invitere hende på et lille visit i stuen men i ca. 2/3 af tilfældende "siger" hun NEJ TAK.
 
Jeg tager dette som et tegn på, at hun ser hendes terrarie som hendes domæne, tryghedssfære og at hendes naturlige behov for temperatur, luftfugtghed og lys, matcher hendes naturlige behov. Mit personlige ønske om, at se lidt mere til hende i stuen, lægger jeg til side for hendes skyld. Jeg elsker hende for højt til andet!
 
Powered by Bullraider.com