Shedding

Leguaner (og alle andre øglearter) har i lighed med andre reptiler synligt hamskifte. Øgler adskiller sig dog fra bl.a slanger og edderkopper - som skifter ham i et stykke - ved at skifte særskilt ham i mindre stykker og på forskellige kropsdele. Dette betyder at du som leguanejer vil kunne opleve, at din leguan altid er i hamskifte et eller andet sted på kroppen.
 
Når leguanen begynder at skifte ham et sted på kroppen, vil du opleve at dette sted får en grålig nuance. Såfremt du er nybagt leguanejer og oplever din leguans første hamskifte kan du måske blive bekymret over denne farveændring (evt. på et bagben) og tro at der er noget galt med den. Der er ingen grund til at føle sig dum over disse tanker, og de viser kun, at du har empati og interesse for din leguan. Vi har ALLE været nye i krybdyrsverdenen engang, og første gang man overværer et hamskifte kan sætte flere bekymringer i gang.
 
Især kan en leguan der er i gang med et begyndende hamskifte oven på hovedet forekomme at være visuelt meget syg. Jeg syntes selv at det var ubehageligt at se Kernes hoved første gang jeg oplevede hendes hamskifte der og fik en fornemmelse af noget alvorligt sygdomspræget. Jeg ser til gengæld helt anderledes på det i dag, og synes at det er en fascinerende og livsbekræftende proces at følge. 
 
Hyppig hamskifte er et sundhedstegn, og viser blot at din leguan trives. Leguanunger er stort set altid i hamskifte et sted på kroppen grundet voksperioden, men med tiden vil hamskiftet blive mindre hyppigt efterhånden som leguanen bliver ældre. Leguaner der i en længere periode har levet usundt vil efter en omlægning til en sundere livsførelse, få et meget hyppigt hamskifte i en periode, da dette er leguanens måde at "udstøde" usundheden fra kroppen.
 
En leguan der får den rigtige kombination af UVA, UVB, varme og god luftfugtighed vil selv kunne klare sit hamskifte uden problemer. Dette forudsat, at den har et uproblematisk hamskifte fra den er barn. Desværre vil 1 problematisk hamskifte på 1 sted på kroppen ofte resultere i, at leguanens kommende hamskifte på dette sted bliver yderligere kompliceret ved næste hamskifte. Det kan således blive en meget ond cirkel som det er umuligt at bryde ud af.
 
Især er kløer, rygkam og halespids områder man skal være opmærksom på, da det er disse steder leguanen har sværest ved selv at skifte ham. Især er Kernes rygkam meget problematisk (sandsynligvis grundet at hun tidligere har levet fritgående) Det er et problem som hun altid vil have, og det må vi leve med. Jeg er klar til at hjælpe hende fremadrettet i den svære tid og jeg ved at hun og jeg kan klare det sammen Længere nede er dette beskrevet mere detaljeret. 
 
Årsagen til at leguanen selv kan skifte sin ham på denne måde, er kombinationen af luftpartikler og vandpartikler der dannes mellem den nye og den gamle ham. Når man kigger på et stykke ham kan man få en fornemmelse af at den er utrolig tyk, men faktisk er det lige modsat. Reptilers ham er langt tyndere end pattedyrs hud. Såfremt man holder et stykke ham op imod lyset, ses det langt tydeligere hvor tynd og skrøbelig denne ham er.
 
Det er uhyre vigtigt at man undgår at "flå" i leguanens døde ham. Dette vil kunne skade den nye ham og kan resultere i kommende problemer dette sted. Selv gnider jeg forsigtigt med en finger i Kernes ham når vi tager brusebad sammen (eller hun tager brusebad alene) og den glider helt naturligt af. At flå i rygkammens ham er et NO GO. Dette kan bevirke at den kommende ham ikke sutter rigtigt til og der kan dannes fugt mellem den gamle og den nye ham. Der vil derfor være risiko for at rygkammen rådner og der kommer yderligere problemer. 
 
Leguaner kan blive mere sårbare under et hamskifte Både fysisk og mentalt. Selvom hamskifte er en sundhedsproces bruges der en del af kroppens energi på denne helt naturlige del af leguanens livscyklus. Såfremt din leguan er i gang med et meget stort hamskifte, bør du være opmærksom på at den nemmere vil kunne blive stresset. Mit bedste råd er, at du i denne periode gør lidt ekstra for at vise leguanen, at den kan føle sig tryg og sikker i dit hjem. De gange Kerne har været i stort hamskifte har hun haft mere brug for søvn end ellers.
 
I perioden efter Kerne var kommet hos mig, havde hun et meget hyppigt hamskifte. Et så hyppigt hamskifte er ikke almindeligt (4-5 gange på 7 mdr.) for en leguan der er ca. 10 år. Jeg begyndte faktisk at blive lidt bekymret for, om der var noget galt med hende, og om hun kunne klare det både fysisk og mentalt, og jeg valgte derfor at spørge Beth Fledelius da Kerne var til sit halvårlige dyrlægecheck. Jeg fik at vide at det var den nye sunde "livsstil" (herunder sund kost, vitaminer, kalk, UV-lys, varme og høj luftfugtighed) der var årsagen til hendes så hyppige hamskifte. En stor kompliment som jeg er rigtig glad for. 
 
Desværre er der som bekendt ingen roser uden torne. Da Kerne kom hos mig var hun i et stort hamskifte, men dette hamskifte havde fejlet på rygkammen. Dette (kan jeg regne ud i dag) er noget der er blevet opbygget gennem en årrække. Ved første besøg hos Beth Fledelius 3-9-2013 fik jeg at vide, at jeg skulle have den gamle ham af, da den tyngede hende og gjorde ondt på hende. I min naivitet troede jeg at det var nok, at jeg fjernede det yderste lag ham, men der skulle vise sig at jeg tog grueligt fejl.
 
Andet besøg hos Beth viste nemlig, at der var langt mere gammel ham end jeg først havde antaget. Kerne og jeg måtte derfor tage hjem og starte "Operation Rygkam" for at komme dette til livs. Vi tog mange (og lange) bade sammen og det viste sig at give succes. Faktisk har der på flere af piggene siddet helt op til 7 lag ham. Kerne og jeg har haft en kamp med dette, men vi er meget tæt på at være til bunds i det. Vi har taget det i et tempo som vi begge kan følge med.
 
Der er ingen tvivl om at "Operation Rygkam" har været en svær tid for Kerne og uanset hvor forsigtig jeg har været, så har det hæller ikke været helt uden smerter for hende. Hun har dog taget det forrygende flot, og jeg har på intet tidspunkt været i tvivl om, at hun godt har været kar over, at jeg har villet hjælpe hende til hendes fordel. Hun er bare en fantastisk leguan, og jeg er så stolt af at hun er MIN leguan.
 
 Jeg har forliget mig med bevidstheden om, at Kerne fremover vil have problemer med kommende hamskifte på sin rygkam. Til gængæld kan vi se frem til KUN at skulle knokle med 1 lag ham. Der er intet jeg ikke vil gøre for hende, og jeg ved at vi to sammen kan klare en hvilken som helst udfordring der venter os. Såfremt du har haft lignende problemer med hamskifte hos din leguan, så hører jeg meget gerne fra dig.

 

OPDATERING 21-5-2013 Da dette faneblad blev skrevet, var Kernes problematiske hamskifte på rygkammen ikke afsluttet, men det er det i den grad i dag. I sensommeren 2014 da den første lille "pig" havde fået fjernet alle 7 lag af gammelt ham, synes jeg den så så skrøbelig ud.

 

Og efterhånden som de andre små "pigge" blev hamfri, så gik det hurtigt fremad. 27-8-2014 var den dag jeg erklærede Kernes rygkam for 100% fri for gammelt ham, og det blev fejret med asti og sushi til mig, og en stor banan til hende. 

 

Jeg havde forliget mig med, at Kernes kommende hamskifte på rygkammen ville kunne blive yderst problematisk fremover, men det viste sig, at det ikke blev så stort et problem som jeg havde frygtet. Kerne har her i april 2015 været igennem et stort hamskifte på rygkammen, og det er gået helt forrygende godt.

 

Kernes ændrede vilkår (især den korrekte luftfugtighed) har vist sig at give resultat. Desværre er det ikke alle leguaner som selv vil kunne "regenerere" evnen til, at klare et hamskifte selv som tidligere har været problematisk, men hvis du giver din legan korrekt miljø, så vil sandsynligheden være større.  

Powered by Bullraider.com