Calcium & vitamins
Allerførst skal påpeges at jeg IKKE er fagperson, og mine forslag må aldrig opveje en dyrlæges. Kerne er tilknyttet Beth Fledelius og det er også den dyrlæge jeg vil anbefale andre at vælge til deres krybdyr. Dette afsnit er kun baseret på sunde og raske leguaners almene kalk og vitaminbehov. Der kan være patogene eller helbredsmæssige årsager til at dyrlægen anbefaler noget andet. I så fald skal dyrlægens anvisninger ALTID følges frem for de informationer der forefindes på denne hjemmeside..
Første emne vedrører hvordan jeg så vidt muligt prøver at dække Kernes kalkbehov via den naturlige vej. At kalk er meget nødvendigt for leguaner er ingen hemmelighed. Kerne får vitaminer fra DIAFARM "vitaminer til fugle og krybdyr" med 25% calcium kombineret med "DIAFARM ren calcium".
Flere vilde ukrudtsplanter har et stort indhold af naturlig kalk. Derudover er de fri for tilførte sprøjtegifte og helt gratis. Øverst i "kalkbunken" ligger kørvel og mælkebøtter, og der er i sommerhalvåret rig mulighed for at bruge lidt tid på at pukke disse sundhedsbomber til leguanen. Kørvel bør dog aldrig forveksles med skarntyde og gifttyde.
Såfremt du er i tvivl om hvorvidt det du plukker i naturen kan være giftigt for din leguan, bør du helt lade være med at fodre den med det. Better safe than sorry.
Mælkebøtteblade og blomster heraf er - udover at være meget kalkholdige, også rige på A-vitamin som holder leguanens slimhinder sunde.
Sepiaskal er også en naturlig kalkkilde. Den kommer fra sepia blæksprutten og er - så vidt jeg ved - oprindeligt brugt som kalktilskud til fugle, men den er også et godt tilskud til krybdyr. Den "bløde" del af skallen kan skrabes til pulver med en kniv og drysses hen over maden. Kerne får hver dag reven sepiaskal over sin morgenmad.
Kalkindholdet i det danske vand er gennemgående højt, og når vandet har været oppe at koge, skiller vandet kalken fra. Det er også muligt at udnytte dette med fordel, især hvis man bl.a fodrer med Pre Alpin der skal opblødes i vand.
Jeg bringer en gryde med vand i kog, og lader gryden stå med vandet i natten over i køleskab.
Dagen efter hælder jeg vandet fra og tager 4-5 skefulde frisk vand fra hanen og kommer i. Kalkaflejringerne sidder i hvide plamager på siden af gryden, og det er det nemmeste af verden at tage en våd finger og gnide det af, for derefter at bande det ned i det friske vand. Derefter er der en frisk vandig naturlig kalkblanding at opbløde pre alpinen i.
Der findes flere kalkprodukter på markedet til krybdyr, men ikke alle produkter indeholder samme dosis af kalk. Disse produkter kan indeholde alt ligefra 40% calcium til 90% calcium. Kerne får DIAFARM REN CALCIUM da dette produkt anbefales af Beth Fledelius.
Såfremt du har gode ideer til hvordan man giver sin leguan naturlig og ukoncentreret kalktilskud, så hører jeg meget gerne fra dig.
I næste emne vil jeg komme lidt ind på leguaners vitaminbehov. Både hvad de forskellige vitaminer har indflydelse på, men også hvilke fødevarer der indeholder ressourcer til de forskellige vitaminer.
Jeg har fravalgt at nævne de fødevaregrupper der - for leguaner - er usunde såsom: kød, mælkeprodukter, pastaprodukter og fede søde frugter. De fødevaregrupper jeg nævner er kun dem der er sunde for krybdyr. Vær opmærksom på at leguaner slet ikke bør få animalske produkter, da de ikke kan fordøje det.
Igen skal det påpeges at jeg IKKE er fagperson, og såfremt dyrlægen - i hver enkelt tilfælde - har anbefalet andet end hvad jeg skriver her, så skal dyrlægens vejledning altid følges.
Følgende link er udlånt til denne hjemmeside med tilladelse fra Beth Fledelius. Det anbefales at læse dette igennem, da informationerne på denne side er yderst begrænsede i forhold til linket. Tak til Beth Fledelius for at lade mig kopiere det.
A-vitamin - har især betydning for leguanens slimhinder. En sund spytdannelse, blanke levende øjne. Den bedste og naturlige kilde til A-vitamin er mælkebøttebade og blomster heraf. .
B1 vitamin har indvirkning på et sundt nervesystem. Gode kilder til naturligt B1 vitamin er især ærter og bønner
B2 vitamin har indvirkning på en sund muskelmasse og et normalt blodsukker. Gode kilder til B2 vitamin er kørvel og lucerne
B6 vitamin har indvirkning på en sund tarmflora. Ca. 70% af immunforsvaret (hos alt liv) findes i mave/tarm floraen så en sund mave/tarm flora hjælper os (uanset hvor vi ligger i fødekæden) til at undgå infektioner.
B12 vitamin er et vitamin der dannes naturligt i et sundt mave/tarm system. Det findes ikke i vegetarkost. Dette vitamin har betydning for dannelsen af blodlegemer og naturlig celledeling.
D3 vitamin Dette er et af de vigtigste vitaminer for leguanen. Reptiler kan ikke selv danne D3 vitamin i kroppen, men har brug for solens hjælp til dette. D3 vitaminer findes naturligt i solens stråler, men en "rigtig" pære kan bruges (især i vintersæsonen)
Det optimale er dog solens egne naturlige stråler, hvorfor det er en god ide at lade leguanen komme udenfor i sommerhalvåret. Såfremt man har mulighed for at finde et sted med læ og direkte sol, kan der være basis for at give sin leguan en lille times tid udendørs helt frem til slutningen af september.
Såfremt vores dejlige krybdyr ikke udsættes for solens stråler kan de ikke optage det MEGET vigtige D3 vitamin. Såfremt en leguan ikke får den nødvendige D3 vitamin, så kan den ikke optage kalk i kroppen...
Dette vil bevirke at kroppen tærer på den kalk der er forbeholdt knoglerne, og selvom 2-3 dage uden UV-lys ikke er nogen katastrofe, (der er også dage med overskyet i deres naturlige miljø) så vil manglende D3 vitamin - på sigt - resultere i sygdom hos leguanen. Det anbefales at læse fanebladet "Metabolisk Knoglesygdom"
Der er en udbredt opfattelse af, at D3 vitamin kan gives via kost og vitaminer. Dette er dog ikke korrekt. En vitaminblanding kan give et lille ekstra tilskud, men dette må aldrig opveje UV-lyset. UV-lyset er MEGET vigtigt.
E vitamin - har betydning for opbygningen af celler, det styrker leguanens muskler og bidrager til et sundt levertal. Ærter og bønner er gode kilder til E-vitamin.
Flere hjemmesider indeholder spørgsmål om problematikker der vedrører, at leguanejere har problemer med at få deres leguan til at spise sine vitaminer. Leguaner er gode til at sortere det mad fra de ikke gider spise, og det er som oftest den del af maden hvor vitaminerne kan smages.
De fleste vitaminblandinger er baseret på, at leguanen skal have vitaminer 2 gange ugentligt, men det nytter ikke meget hvis leguanen nægter at spise sin mad de 2 gange om ugen. Såfremt din leguan kun vil spise sin vitaminblanding sammen med et stykke banan, bør man vælge mellem "pest eller kolera"
I dette tilfælde ville jeg selv vælge at give leguanen det stykke banan for at sikre at den får sine vitaminer da disse er meget vigtige for den. Banan er ikke sundt for leguaner, men manglende vitaminer (især i vinterhalvåret) er langt mere usundt. Selv dupper jeg Kernes vitaminer og koncentrerede calcium på hendes mælkebøtteblomster. Så ved jeg med sikkerhed at hun spiser dem. Mælkebøtteblomster er noget af det bedste hun ved.
Det er vigtigt ALTID at følge vejledningen da overdosering af koncentrerede vitaminprodukter kan være giftigt. Derudover bør man KUN anvende vitaminblandinger der er specielt udviklet til krybdyr.
0 Comments.
1,91 GB (12 %) af 15 GB er brugt
Seneste kontoaktivitet: for 22 minutter siden
Detaljer |