Iguanas outside

 
Uanset hvor god en UV-lampe vi vælger til vores leguan, så ændrer det ikke på, at den bedste lyskilde er den naturlige sol. Vores breddegrader inviterer desværre kun til få måneder hvor der er basis for, at leguanen kan være udendørs. Med lidt opfindsomhed kan man dog forlænge denne periode.
 
Det er langt mere hensigtsmæssigt at give leguanen 1 enkelt time i solen og forhindre at den bliver afkølet, end det er, at lade den ligge og småfryse. Den plads leguanen ligger på, må ikke komme under 23 grader. Dette kan betyde at du kan blive nødt til at løfte på din leguan såfremt temperaturen falder.
 
At løfte leguanen er ellers noget jeg klart fraråder, men i enkelte tilfælde har man intet valg. Såfremt det bliver nødvendigt at bære den ind, så anbefaler jeg at du løfter din leguan NEDEFRA og ikke OVENFRA. Læg den ene hånd mellem dens forben og den anden hånd mellem dens bagben og bær den forsigtigt ind. Det kan med fordel anbefales at løfte armene op, og bære den over hovedet, da højden vil give den en vis tryghed.
 
Såfremt man sidder og kigger på DMI og ser, at de lover 18 grader og sol, bør man huske på at DMI-temperaturen altid måles i skyggen. På en solskinsdag og skyfrit med 18 grader kan der nemt være op til dobbelte grader i direkte sol. Såfremt man også finder et sted med læ til leguanen, så kan man sagtens give den et par timer i solen en sådan dag.
 
At have en leguan udenfor i haven et par timer er til gengæld IKKE et par afslappende timer for ejeren. Der bør være 100% fokus på leguanen, og man bør droppe enhver tanke om at gå ind og hente en kop kaffe og lade leguanen ude af syne blot et minut. Den kan være væk når man kommer ud. At have leguanen udendørs er faktisk en større opgave end at passe 10 børnehavebørn.
 
Mine genboere (der hører til min nærmeste vennekreds) og jeg, lader aldrig Kerne ude af syne blot 1 sekund. Vi skiftes til at hente kaffe, frokost, eller en øl, når Kerne befinder sig i enten deres eller min have. Vi er alle 3 meget OBS på hende. Ingen af os vil kunne klare tanken om at hun blev væk, og efterfølgende fandt hende (eller resterne af hende) et par måneder efter, hvor hun var frosset ihjel, grundet vores svigt af hende. 
 
For det første er det nødvendigt at have et termometer i hånden for at sikre, at leguanen ikke bliver udsat for kulde. Selv har jeg altid et termometer med mig, når Kerne er ude i haven. En varmeblæser kan med fordel anbringes et sted nær leguanen.
 
Vær opmærksom på - at selv en voksen/ældre leguan - pludselig kan bevæge sig langt hurtigere end du havde forestillet dig. Inden du får talt til 3 kan leguanen befinde sig i et tæt buskads hvor du måske ikke lige kan få fat i den, og det er yderst tvivlsomt at den gider komme ud, uanset hvor meget du kalder på den. Dette har jeg selv oplevet med Kerne. Sikke en kamp jeg havde med at få hende ud derfra.
 
Vær også opmærksom på, at en almindelig dansk have kan indeholde mange planter og bær der kan gøre leguanen syg. Dette gælder også hvis du har svampe enkelte steder i haven. En flik/flakkende tunge i en dansk have KAN ende med at leguanen bliver alvorlig syg. Ved den mindste tvivl om forgiftning bør dyrlægen kontaktes omgående. 
 
Leguanen er skabt til at klatre, og den vil uden tvivl også være interesseret i det i din have. Såfremt dine træer ikke er højere end at du uproblematisk kan hente den ned med en stige, så er skaden ikke så stor. Har du derimod meget høje træer er sagen en anden. En leguan der er kravlet 8 meter op i et træ og har lagt sig i en hyggelig solstribe, er med sikkerhed ikke interesseret i at kravle ned blot fordi du kalder på den. Det er ikke helt billigt at få Falck til at rykke ud med liften en søndag eftermiddag. 
 
I naturen er rovfuglene leguanens værste fjende - såfremt vi ser bort fra os mennesker, der er naturens mest grådige skadedyr - men det er de faktisk også herhjemme. Jeg bor i udkanten af en af de største danske skove, og jeg har jævnligt set både duehøgen og spurvehøgen kredse i området. Det er påfaldende at de ikke er mere bange for mennesker end de er, for de flyver ret tæt på. En leguan vil være en lækkerbisken for dem, så vær også opmærksomme på dem hvis du bor i udkanten af en skov. 
 
Årsagen til jeg skriver ovenstående er ikke for at skabe et skrækscenarie. Blot for at påpege vigtigheden af, at være 100% opmærksom på din leguan udendørs. At opleve leguanens eventyrlyst og nysgerrighed er meget fascinerende, og den vil have alle sanser vakt, mens den går på opdagelse.
 
Flere mennesker der har en leguan har også oplevet, at den er en kilde til stor opmærksomhed fra omgivelserne. Den er et så anderledes dyr, at enkelte folk ligefrem vil gå over på den anden side af gaden fordi de bliver bange. Dette oplever jeg selv med Kerne selvom hun befinder sig på privat matrikel. De fleste styrer dog målrettet over mod os og begynder at stille spørgsmål til hvad hun er for en.
 
At tage leguanen med ned i byen og shoppe (blot for at få den opmærksomhed man måske mangler) er noget jeg finder helt uacceptabelt. En leguan skal bare ikke bruges til at stive ejerens selvtillid af. Leguanen skal beskyttes imod stress og især børns "dikke-dikke", og det er ejerens opgave at sørge for dette. Det er ikke acceptabelt at holde dyr på deres bekostning. Et dyrehold skal være til gensidig glæde for både dyret og ejeren.
 
Der findes Gå-tur seler til leguaner. De er sikkert udmærkede, men jeg bruger ikke sådan en til Kerne. Hun er ikke nogen hund. Kerne kommer hæller ikke med mig ud og besøge venner/veninder. Jeg ser hellere at disse kommer til mig, og snakker med hende der. Undtaget er mine genboere som også er utroligt glade for hende, og hun er tydeligvis også rigtig glad for at komme på besøg hos dem.
 
Disse mennesker har lovet mig, at såfremt der sker mig noget, så vil de tage sig godt af Kerne, og give hende alt hvad hun har brug for den sidste tid der måtte være tilbage for hende. Jeg kan se hvor glad Kerne allerede er blevet for dem, og jeg ved at hun vil få det forrygende der, såfremt jeg pludselig ikke skulle være her mere. Jeg synes at alle burde skrive deres dyr ind i "min sidste vilje" og alliere sig med, hvad der skal ske med dem ifald uheldet er ude. Dyrene er - i mine øjne - vigtigere at sikre end inventaret. 
 
Såfremt du tager leguanen med ud andre steder, bør du gøre op med dig selv, om der er overvejende sandsynlighed for, at leguanen vil se det som en spændende oplevelse, eller om det mest er DIT behov for at vise den frem. Kerne har på alle planer vist, at hun finder bl.a dyrlægebesøg, ret interessant og jeg tror også der vil være enkelte andre steder, der vil give hende en god oplevelse.
 
Såfremt du - ligesom jeg - ikke har bil, bør du alliere dig med nogle der har, så leguanen ikke skal ud med offentlig transport. Derudover bør der være "nu og her" transport leglighed, hvis leguanen får for meget og gerne vil hjem. 
 
Kerne er super glad for at komme lidt ud på terrassen og ligge og solbade. De sidste 3 dage i marts måned var fantastiske, så det var bare om at nyde muligheden for at give hende et par timer, da den bød sig. Kerne har fundet 2 "faste yndlingspladser" i haven. Hun udvalgte dem allerede slut august / start september, og de er stadig hendes favoritpladser.
 
Hun er især glad for sin busk og sit paradisæbletræ. Sidstnævnte er perfekt til en lille klatretur, og så er det ikke højere, end at jeg kan hente hende ned med en stige. Hun er også meget interesseret i at undersøge både krat og lavt buskads, og hun ligner fuldstændig en der går på skattejagt i det grønne.
 
Kerne har fået sit eget drivhus, og hun kommer til at bo meget derinde i løbet af sommeren. Der er termostatføler til at måle og regulere temperatur, så hun ikke bliver for kold eller for overophedet. Hun har et par klatre og liggegrene derinde, og der står masser af friske krydderurter og hjemmedyrkede spirer, som hun kan gå og nippe lidt til. At hun tramper det hele ned bliver jo nok resultatet, men så planter jeg bare nogle nye til hende.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
Svar
 
Videresend
   
 
Powered by Bullraider.com