Metabolic bone desease

I starten var det min plan at skrive et faneblad om almindelige sygdomme hos leguaner, men dette har jeg droppet. Årsagen hertil er simpelthen at jeg ikke er fagperson, og derfor hellere vil vente.
 
Det er dog ikke ensbetydende med at de andre alvorlige sygdomme ikke kommer, for det gør de. Der vil blive oprettet flere faneblade i løbet af 2014 om sygdomme, men jeg har brug for mere tid til, at sætte mig ind i dem.
 
Jeg vælger derfor at fokusere på 1 meget alvorlig sygdom nemlig Metabolisk Knoglesygdom. Denne hører til en af de mest almindelige lidelser hos reptiler der lever hos mennesker. Især er øgler og skildpadder meget udsatte, men denne sygdom kan ramme alle reptiler.
 
Metabolisk knogleskørhed er en af de hyppigste sygdomme der rammes reptiler i fangeskab, og det er også en af de mest alvorlige. Masser af reptiler på verdensplan er blevet aflivet, fordi ejerne ikke har været opmærksomme nok. Det mest triste element er, at ejerne ikke har ønsket at skade deres reptil. Det er sket grundet uvidenhed, eller manglende/forkert info fra sælger
 
Metabolisk knogleskørhed kan dog sagtens undgås, såfremt du sikrer din reptil en sund levevis, og gør en indsats for at give den et miljø der ligger så tæt som muligt på dens naturlige. Du er altid velkommen til at kontakte mig hvis du vil vide mere om metabolisk knogleskørhed. Dette gælder også hvis du gerne vil bringes i kontakt med en dyrlæge. Såfremt du bor i København eller Nordsjælland, så tager jeg gerne med dig til dyrlægen.
 
De to mest alvorlige faktorer til denne sygdom er en kombination af manglende kalk og manglende UVB lys. Reptiler er ikke selv i stand til at danne D3 vitamin i kroppen, men har brug for solens hjælp til dette. Det er det aktive D3 vitamin der gør leguanen i stand til at optage og udnytte kaklen i kroppen. UVB-lyset gør leguanen i stand til at optage D3 vitamin i kroppen og i kraft af dette også at optage kalk. Et sundt og godt kalktilskud og en rigtig pære er uhyre vigtigt for din leguan.
 
Under fanebladet "LYS" kan du læse mere om UV-lysets betydning, og under fanebladet "KALK og VITAMINER" læse mere om kalk. Lyset (og udgifterne hertil) er klart det dyreste ved leguanhold, og der ER dyrt. Under fanebladet "NATURLIGT LEGUANFODER" kan du se hvor mange penge du kan spare ved at fodre leguanen med vildt bladgrønt som du selv dyrker. Faktisk sparer jeg så mange penge på at give Kerne naturligt leguanfoder, at det kan "sponsorere" en ny UV-pære hvert halve år.  
 
Uden D3 vitamin kan leguanen - som førnævnt - IKKE optage kalk i knoglerne og manglende D3 vitamin vil på sigt resultere i metabolisk knogleskørhed. Dette skyldes at naturen har valgt at kroppen skal have først. Såfremt leguanen ikke får kalk nok til både kroppen og knoglerne vil kroppen "stjæle" den kalk der er forbeholdt knoglerne. Knoglerne vil således blive bløde og ende med at blive deforme. Leguanen skal have kalk nok til både krop og skelet. Det er 100% ejerens opgave at sørge for dette.
 
Vi mennesker kan drage en parallel til ovenstående i os selv. Såfremt vi konstant er i lettere væskemangel, så tager vores indre organer vand først. Vores hud (som er vores største organ) får til sidst. Dette skyldes at naturen har skabt os så de livsvigtige organer får først. Hvis ikke vi drikker nok vand så får vores hud intet. De samme gør sig gældende med kalk til leguanens knogler.
 
Metabolisk knogleskørhed er en ækel og smertefuld lidelse for din reptil og det er en sygdom som stort set ikke rammer dem i deres naturlige miljø. Fejlernæring kombineret med manglende kalk og lys kan udvikle sig katastrofalt for en leguan. 
 
Ikke alene bliver leguanens knogler bløde og dermed deforme, men leguanens kæber kan blive så bløde og afkræftede, at den ikke er i stand til at spise, og langsomt vil sulte ihjel. Leguaner der har haft skader i kæben grundet metabolisk knogleskørhed vil (også selvom de bliver reddet og kommer til kræfter) have den klassiske "Kalkunhals" med en underkæbe der er buet som et U.
 
Såfremt begyndende tegn opdages hurtigt, vil en omlægning af UV-lys, ekstra kalktilskud og sundere kost kunne rette op på det. Såfremt sygdommen er mere fremskreden skal dyret omgående til dyrlæge. Især øgler og skildpadder kan komme til at ligne små "monstre". Leguanen grundet de skæve knogler og skildpadder grundet deres bulede skjold. Det er bestemt ikke en sygdom man skal spøge med eller negligere. 
 
Metabolisk knogleskørhed er en lidelse der udover at hæmme leguanen fysisk, uden tvivl også kan hæmme den psykisk. Den kan - efter min overbevisning - godt mærke at den ikke har de optimale fysiske kræfter, og dette kan resultere i mental utryghed, da den instinktivt ser sig selv som et let offer for fjender.
 
Det er umuligt at komme med en lang pædagogisk forklaring til leguanen om, at eftersom den lever hos mennesker så er den ikke i fare. En mentalt sårbar og nevøs leguan er en disharmonisk leguan. Det gælder i øvrigt også alle andre dyr og mennesker.
 
Såfremt du søger på ordene METABOLIC BONE DESEASE REPTILES på Google image, så kan du se hvor chokerende metabolisk knogleskørhed har udviklet sig på de stakkels dyr der er afbilledet. Vær dog opmærksom på at møde nogle frygtelige visuelle frontalangreb på din empati og dyrekærlighed.
 
Nogle "nye" leguanejere kan måske blive utrygge ved at gå til en dyrlæge af frygt for, at blive mødt med fordømmende briller hvis deres leguan har begyndende tegn på metabolisk knoglesygdom, men det er der ingen leguanejer der bliver. Det eneste forkerte man kan gøre er IKKE at gøre noget.
  
 

0 Comments.


 
Tell us what do you think
  •  
 
 
 
 
Svar
 
Videresend
   
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.">
Klik her for at svare eller videresende
 
 
 
1,91 GB (12 %) af 15 GB er brugt
Seneste kontoaktivitet: for 11 minutter siden
Detaljer
 
   
 
 
 
 
Powered by Bullraider.com