Naturligt leguanfoder

Der er rigtig mange muligheder for selv at dyrke lækre sunde alternativer til både din leguan og dig selv. Det er også muligt at spare masser af penge, og samtidig lade din leguan leve sundere. Dette kræver dog at man har en "amatørgartner" gemt i sig, og at man er klar til at stille lidt af sin fritid til rådighed. Såfremt man har lidt sans for humor kan man kalde det et menneske/leguan projekt.
 
Noget af det bedste man kan tilbyde sin leguan er vildt ugiftigt ukrudt, blade fra frugttræer, krydderurter og diverse spirer. Det er en fordel med et lille drivhus, men meget af det kan også dyrkes enten indenfor eller udenfor. Derudover er der mulighed for tørring og frysning af både frugt, blade og krydderurter, så der er lidt at fodre med i vinter halvåret. Det er afgørende om man har interessen heri, ellers vil det blot blive en sur pligt, og det gavner ingen steder.
 
MÆLKEBØTTER og KØRVEL ligger øverst i "kalkbunken" og det er helt fri for oxalsyrer og tilførte sprøjtegifte. Dertil er de helt gratis og super sunde. Mælkebøtter kan plukkes overalt og blomster (uden stilk) kan nedfryses til vinterbrug. Mælkebøtteblade og stilke kan tørres i en hjemme-tørremaskine og pakkes i lufttætte poser til vinteren. Der er faktisk rigtig mange leguaner der er vilde med mælkebøtter.
 
Den spanske kørvel er en staude der vokser vildt mange steder og er en hårdfør plante. Man kan selv dyrke det hvis man har en have eller blot et lille stykke jord. Frøene er billige og de vil brede sig år for år. (såfrem du plukker kørvel i vild natur, så pas på ikke af forveksle kørvel med skarntyde og gifttyde. De ligner hinanden meget). Gifttyde er kendt som Europas mest giftige plante.
 
SENNEPSBLOMSTER, VEJBRED, FUGLEGRÆS og MÆLKEURT kan også plukkes de fleste steder i krat og langs små stier. Såfremt man har en cykel, så kunne en god cykelktur i nærområdet være et godt alternativ til, at sidde foran fjernsynet på en dejlig sommeraften. Disse kan også tørres til vinterbrug.
 
Blade fra VINDRUEPLANTEN er også sundt for leguaner. Denne kan købes i maj måned og plantes udendørs. Blade fra JORDBÆRPLANTER, BROMBÆRPLANTER og HYLDEBUSKE er også et sundt alternativ. Vilde jordbær og brombær er et godt alternativ til en masse banan. Hyldebær indeholder blåsyre og må derfor ikke spises rå. Jordbær, hindbær, brombær og ribs kan plukke vildt og gives direkte..
 
SAFT og SUPPE Det lyder lidt mærkeligt, men faktisk er hjemmelavet saft en rigtig god, naturlig og sund C-vitamin bombe. Vilde bær kan plukkes og dampes i en saftkoger, og det er noget jeg gør hvert år til mig selv for at undgå forkølelser. Hyldebærsuppe er også noget jeg selv laver. Til efteråret vil jeg præsentere Kerne for en lille smule hjemmelavet saft og suppe i en særskilt skål, så hun kan se hvad hun synes om det.
 
Den saft jeg tilbyder hende har jeg valgt at lade være usødet, da jeg ikke vil proppe hende med noget der er kunstigt og unaturligt for hende. Hyldebærsuppen bliver også uden husblas. Jeg er super spændt på hvad hun siger til det.
 
KRYDDERURTER (og der er et væld af dem) kan også dyrkes selv. Man kan vælge at købe økologiske krydderurer med rødder i forretningerne og så dem selv, eller man kan købe frøene og så dyrke dem enten i drivhus, indendørs eller udendørs. Man kan altid spørge sig frem i plante og havecentre om hvilke krydderurer der egner sig bedst til hvad. Nogle krydderurer er et-årige og andre er stauder. (Vær opmærksom på at persille og brøndkarse indeholder oxalsyrer)
 
KATTEGRÆS, CITRONGRÆS og STUEMAMBUS er også et sundt alternativ. Selvom disse oprindeligt er beregnet til katte, så er det også godt som et supplement til din leguans kost. Man kan selv dyrke dem som frø, eller man kan købe dem fuldvoksne, såfremt de er økologisk dyrket. De kan med fordel stilles i terrariet så leguanen kan gå og nippe lidt til dem. Derudover er de også dekorative, og lyser flot grønt visuelt op, til glæde for både dig og din leguan. Din leguan vil nok træde det ned, men sikkert være glad for at hygge sig med "nedtrædningen".
 
SPIRER Der er et hav af forskellige spirer man kan dyrke indendørs i små spirebakker (især er lucernespirer sunde) De er gode og sunde i de salater vi spiser og de er friske og gode for din leguan. Såfremt du dyrker dine spirer i vindueskarmen frem for at købe dem, så ved du også at de er fri for sprøjtegifte.
 
NEDFALDSFRUGTER - rundt omkring i nærområdet er også det bedste du kan vælge når din leguan skal have lidt frugt. Der er masser af steder med vide frugttræer og nedfaldne frugter herfra, lige fra blommer æbler pærer osv. Disse bør skylles grundigt og checkes for orm, samt, at det der er halvråddent skal skæres fra. Lad dig ikke narre af at nedfaldsfrugter ikke er de visuelt flotteste. Det røde æble med den smukke skinnende skrald fra supermarkedet, har gennemgået mindst 10 kemiske behandlinger for at opnå sit perfekte udseende.
 
Selv har jeg valgt at fodre Kerne med sunde alternativer til det man køber i supermarkeder. Jeg har kun været leguanejer siden 23 august 2013 og har derfor ikke haft så stor mulighed for at forberede mig til vinteren. Det har jeg til gengæld i år. Jeg er allerede nu i fuld gang med drivhuset og haven, og der vil blive fuld gang i "de grønne fingre" i år. Jeg har aldrig været haveinteresseret, men Kerne har givet mig "blod på tanden".
 
Kerne er ikke påfaldende vild med grøntsager mere. Hun vil langt hellere have vilde mælkebøtteblade og blomster herfra. Sennepsblomster og kørvel kan hun også godt lide. Hun kan godt lide lidt grønne bønner og lidt selleri, men ellers er det ukrudt, spirer og krydderurter hun er mest vild med. Især er hun meget glad for dild. Kernes ration af købegrøntsager fra forretningerne ligger nu kun på ca. 15% og jeg har en forhåbning om - i sommeren 2015 - at være 100% selvforsynende med hjemmedyrket økologisk kost til hende.
 
De første krydderurter og spirer er nu allerede blevet plantet i drivhuset og jeg er spændt på hvordan det vil forløbe med dem. De ser ud til at vokse rigtig godt. Jeg ved præcist hvor der står vild kørvel og sennepsplanter i massevis i mit nærområde og disse vil blive gravet op med rod, og derefter plantet i haven når de vokser op. Jeg har min cykel, min MP3 afspiller og mit gode humør, så der vil gå en del sommeraftener med at finde flere steder med vildt ugiftigt ukrudt som Kerne og jeg kan gå og hygge os med at dyrke, fryse og tørre.
 
Jeg bor tæt på brombærbuske hindbærbuske og hyldebærbuske, og har igennem mange år, plukket bærrene og lavet saft af dem. I år kommer der en udvidelse hvor der også skal plukkes blade herfra som skal tørres til Kerne. Jeg har en saftkoger i 3 dele og jeg har fået lov at låne en tørremaskine i 5 lag. Jeg glæder mig til at gå i gang med Kernes og mit lille "venindeprojekt" (hvis jeg må bruge det ord uden at støde de top professionelle reptilavlere) og jeg vil hen ad vejen opdatere med yderligere info om hvordan det skrider frem. 
 
Der er masser af måder at dyrke økologien på, men også masser af muligheder for at holde den ved lige. Plante og havecentre vil naturligvis prøve at overbevise dig om, at kunstige gødningsprodukter er de bedste, men dette er bestemt ikke det eneste alternativ til økologi. De fleste mennesker bruger grønsager som en del af maden, og de grønsagsrester der er til overs kan bruges som gødning til leguanens/dine plantekasser.
 
Grøntsagsresterne skæres i stykker og en gryde med vand bringes i kog, hvorefter grønsagerne lægges i vandet. Der skal derefter skrues ned på laveste blus, da kogning dræber en del af vitaminerne. Lad simre lige under kogepunktet i 1 time, og lad derefter gryden og grønsagerne stå evt. udendørs natten over. Derefter kan du vande din leguans/dine plantekasser med væden. Mine planter, salater og krydderurter stortrives og vokser med ekspressfart. Enhver grøntsag kan bruges.
 
Hestegødning dræber frøene, og bør derfor kun anvendes om efteråret, så gødningen ikke "ætser" de nye skud der plantes om foråret. Lamagødning (jeg kender et sted hvor de har lamaer) er langt mildere og kan anvendes 1 måned før såning af frø. Dette gælder også hønsegødning. Hvis du har høns, så brug gerne eskrementerne fra dem i sine plantekasser.
 
Det er naturligt for leguanunger at spise de voksne leguaners ekrementer som "første måltid" efter de er udklækket af ægget. Disse eskrementer hjæler leguanungerne til at sætte deres egen fordøjelse igang, og indeholder også antistoffer der styrker immunforsvaret.
 
Dette er dog ikke ensbetydende med, at gødning fra andre dyr er sundt. Der findes desværre ingen info om dette hverken på dansk eller engelsk. Min personlige anbefaling er derfor, at et tyndt lag af reptilspagnum lægges øverst i plantekasserne. Dette er især vigtigt hvis din leguan har fri adgang til at trampe rundt i plantekasserne og spise/toungeflicke. 
 
Slutteligt et velmenende råd til alle...
 
Vælg altid økologiske spirer, krydderurter og så-frø. Sprøjtegiftene trænger ind i dem og disse kemikalier passerer gennem kroppen på både dig og din leguan. Derudover bør du kun plukke vildt ukrudt der ikke ligger op af en trafikeret vej. Årsagen til at mælkebøtter trives så godt ved trafikerede veje, er varmen fra kulosen fra bilerne. En ret ubehagelig tanke. Er du den mindste smule i tvivl om hvorvidt det du plukker til din leguan er giftigt (for den og/eller dig) så lad være med at plukke det. Du og din leguan skulle gerne have et langt og sundt liv sammen.
 
Powered by Bullraider.com