Terrarie & bolig

 
 
Enhver leguan (og i øvrigt ethvert krybdyr) som lever i det Skandinaviske tempererede klima, vil have brug for et terrarie som kan tilgodese deres behov (herunder lys, varme og luftfugtighed). En leguan som bor i fangeskab i tropeområdet, vil sandsynligvis kunne få et fint liv som fritgående, men det er naivt at tro, at et tropedyr vil kunne få et godt liv i en dansk dagligstue.
 
Jeg vil i dette faneblad undgå, at komme med for mange konklusioner på det perfekte terrarie, da det ikke er muligt for nogen mennesker, at lave det perfekte terrarie. Det ultimative "terrarie" er (og vil altid være) regnskoven i fri natur. Det er dog muligt at bygge et HENSIGTSMÆSSIGT terrarie, som vil resultere i, at din leguan vil få det bedste liv det er muligt at give den i fangeskab. 
 
I starten da jeg blev leguanejer, havde jeg et meget "romantisk" billede af at have en fritgående leguan. Jeg havde i starten nedlagt min søns gamle værelse og givet det til Kerne Min søn var flyttet hjemmefra permanent, og jeg stod derfor med et tomt værelse. Værelset VAR blevet indrettet til Kerne, og det stod også klart til hun ankom. Dog vidste jeg ikke nok om leguaner (om end jeg havde den basale viden om pasning og pleje) dengang, til at vide, at et trælevende dyr, ville befinde sig i en permanent stresstilstand som gulvlevende.
 
Mit umiddelbare indtryk dengang var, at jeg faktisk havde gjort det rimelig godt, og min opfattelse er også den dag i dag, at det ville have været et rigtig godt miljø til en jordlevende ørkenleguan, eller en ørkenskildpadde. Men Kerne var jo ikke en ørkenleguan, og det gik med tiden op for mig, at det miljø jeg havde indrettet ikke var optimalt for Kerne. Derfor var jeg klar over, at jeg måtte bygge et "rigtigt" terrarie til hende, og sådan blev det.
 
Jeg vil ikke skrive en masse konklusioner om hvordan et "rigtigt" terrarie skal være. Dels ved jeg ikke, om mit terrarie er det optimale, og dels ønsker jeg ikke at spille "bedrevidende" på denne hjemmeside. Jeg er hverken udannet dyrepasser eller dyrlæge, og jeg anser (selv efter snart 22 måneder som leguanejer) mig selv som værende nybegynder. En lille smule ydmyghed overfor det store privilegium og den store ære, at være ejer af et vildt eksotisk dyr skader aldrig.
 
Jeg forholder mig dog til 2 ting. Kerne stortrives i sit terrarie, og hun viser det med al tydelighed. Kernes dyrlæge Beth Fledelius har godkendt Kernes terrarie vilkår, herunder indretning, god plads og bevægelsesfrihed,, samt lys, varme og luftfugtighed hvilket jeg vælger at forholde mig til. I det følgende vil jeg skrive om, hvordan jeg opbyggede Kernes terrarie, og indrettede det som jeg gjorde.
 
Kernes terrarie er opbygget af vandfaste plader uden at der forefindes risiko for, at giftige sporer, som vil kunne udløses af den høje luftfugtighed der generelt er i hendes terrarie. Der er tale om LUX-plader, som dog var brugte da jeg fik dem. Normalt er LUX-plader afsindig dyre, men de anbefales af Beth Fledelius. Jeg er så heldig at kende en kræmmer og det lykkedes mig derfor at få pladerne til halv pris, og 2 håndbajere, som vi drak sammen da pladerne blev leveret ved min dør.
 
Jeg havde fra start et klart billede af, hvordan jeg ønskede at terrariet skulle indrettes og dekoreres, og så startede det store indkøb. Jeg havde sat 6.000 kr. af til hele terrariet og de fik virkelig ben at gå på, næsten FOR hurtige ben! Første skridt var PU-skum. Jeg ville lave en bulet struktur, så det lignede et bjerglandskab, og jeg gik i gang med det store projekt. Jeg har ikke tal på hvor mange flasker PU-skum jeg brugte, men det var mange.
 
Derefter kom en pensling i 3 lag med vådrums baseret LIP (specielt udviklet til badeværelser) Der var gennemhærdnings perioder mellem både PU-skum og hver af de 3 lag LIP. Inden jeg fik set mig om var 14 dage passeret. Det var dog 14 dejlige dage, og jeg nød hvert sekund af tiden, og hyggede mig med at sætte Kernes kommende terrarie i stand. 
 
Derefter kom malingen. Jeg valgte at male halvdelen af strukturen med 3 forskellige nuancer af grøn acryl farve, så det lignede lianer der snoede sig i bjerglandskabet, og den anden halvdel af strukturen i asymetriske pletter så det kom til at ligne mos i bjerglandskabet. Jeg tog udgangspunkt i, at regnskoven jo er alt andet end symetrisk, og at Kerne skulle have et vildt og utæmmet "landskab" at kigge på.
 
Til sidst kom 2 lag af den afskyelige epoxy-maling som er sindssyg giftig at indånde. Pladerne fik lov at stå til tørre i mine genboeres åbne garage, men selvom jeg malede med epoxy udendørs, havde jeg en dundrende hovedpine i denne periode hver aften. Det gode ved epoxy-maling er, at når det er 100% gennemhærdet, så er det også 100% ugiftigt, og det er 100% vandfast. Store industriskibe bliver malet med det, og man må sige at skibe befinder sig en del i vand!
 
Efter halvanden måned stod pladerne til Kernes terrarie klar, og så var det tid til, at købe lægter og skruer til at samle terrariet. Det var en stor dag for mig, da vi om formiddagen gik i gang med at måle til, skære lægter, og samle terrariet i Kernes værelse. Mine søde genboere og meget nære venner hjalp mig, og i løbet af de 2 timer det tog at gøre terrariet klar, lå Kerne under bruseren for rindlende vand og hyggede sig.
 
Forinden havde jeg fået lov at købe 4 store kunstige træer af føromtalte kræmmer for 500 kr. Alle der kender til kunstige træer (på 1.70-1,80 meter) ved hvad de koster, så det var jo en spotpris. Disse store kunstige træer blev sat i hver af de 4 hjørner i terrariet, og "boltet" fast med store strips. Derudover havde jeg købt et flot grønt Hockey græstæppe, som Kerne fik lagt i bunden af sit terrarie.
 
Kerne har altid brugt min bruseniche til at besørge i, og det gør hun stadig. Hun får et dagligt brusebad så der har ingen risiko været for uheld på tæppet. Leganer besørger naturligt i vand i regnskoven. Dog bør fanebladet om "Kernes Læggenød" læses i relief til dette. Derefter er Kernes terrarie med tiden blevet yderligere dekoreret, med smukke farvestrålende blomster og kunstige bregner og efeu, så det nu mest af alt ligner en mini-regnskov. 
 
Kernes terrarie måler 1,70 cm. X 1,80 cm. i arealet og 2,15 cm. i højden. Terrariet er bygget på Kernes værelse og den del af værelset der ikke er optaget af terrariet er stadig hendes. Jeg er klar over at det er de ALLER færreste mennesker der kan nedlægge lejlighedens største værelse og forære det til et krybdyr, men mindre kan nu også gøre det. Som singlepige uden hjemmeboende børn har jeg dog haft en mulighed som ikke mange familier har.
 
Såfremt du vælger selv at bygge et terrarie til din leguan, vil jeg gerne give dig følgende råd.... Sørg for, at terrariet bliver placeret så HØJT som muligt, og lad - som udgangspunkt - terrariet fylde mere i højden end i fladen. Jo højere din leguan kan komme op (og observere sine omgivelser i fugleperspektiv) jo bedre. Beskyt din leguan mod digitale medier (især fjernsyn) og placer terrariet så langt fra selvsamme som muligt. Cinema surround-lyd og flashende lysglimt påvirker muligvis leganen mere end vi kan forestille os.
 
OPDATERET 18-6 2015 - For ca. 1 måned siden startede Kerne og jeg op med Bio Sbstrat i terrariet. Bio Substrat har ikke vundet det store inpas i DK, og det er meget svært at finde faglig info på dansk.
 
Bio Substrat består af forskellige jordarter og insekter og grønsagsrester (i jorden) som til sammen KAN skabe et rigtig sundt og godt Bio Dynamisk miljø i terrariet via den naturlige nedbrydelsesproces Men Bio Substrat kan også i sig selv resultere i et patogent miljø som kan være sygdomsfremkaldende hos leguanen, såfremt man ikke er opmærksom på "fælderne". 
 
Flere leguaner (som har lidt af fungus-problemer) er blevet 100% fungus-fri efter skift til Bio Substrat, men omvendt har Bio Substrat også - i sig selv - været årsag til, at leguaner er blevet angrebet af fungus. Bio Substrat øger den naturlige luftfugtughed i terrariet, men der bliver også udskildt mikroskopiske partikler i terrariet, som ikke partout er sunde.
 
Bio Substrat er KUN egnet til store terrarier. Derudover, bør du jævnligt "rode" lidt i jorden og sikre dig, at der ikke er "usund" forrådnelse i jorden. Jeg har valgt KUN at bruge vegetar insekter, og ingen rov insekter, da jeg ikke vil løbe risikoen for, at disse vil kunne kravle rundt på Kerne og bide hende. Better safe than sorry.
 
Selv er jeg kun på begynder stadiet i Bio Substrat, og jeg er derfor startet op med 2 kasser med dette i. Jeg har valgt at "spille 100% sikkert" og kun valgt regnorme, bænkebidere og de minimale små sorte tusindben. Jeg er gået i en stor bue udenom Scolopenderarter.
 
I løbet af efteråret, vil der komme et særskilt faneblad om Bio Substrat, men jeg har brug for at vide meget mere om dette, før jeg rådgiver andre. Tanken om at min rådgivning kan skade andre leguaner, kan gøre mig helt syg i hjertet.
 
 
Jeg vil anbefale jer der er nysgerrige, at melde jer ind i ovenstående facebook gruppe, og søge rådgivning og vejledning hos de mennesker der er langt mere erfarne end jeg. Derudover er Facebook Profilen "Kenneth Jensen" langt mere erfaren end jeg er, og såfremt i opretter et enme i "iguanas og the world" er velkomne til at stille spørgsmålet direkte til ham. Han har den erfaring jeg IKKE har. 
 
 
 
 
Powered by Bullraider.com