Varme og Luftfugtughed

Varme (og lys) deler "alfa og omega" pladsen hos leguaner, hvis vi ser bort fra de 4 basale fysiske behov hos alt liv i verden: Sult, tørst, søvn, og seksualitet. Luftfugtigheden er som regel ikke noget der bliver debatteret ret ofte, men dette er hæller ikke uden værdi. Alle de små detaljer betyder noget, ikke som en enhed men som en del af en helhed.

I dette afsnit vil jeg komme ind på både det der er videnskabeligt fakta, men også hvordan jeg prøver at passe Kerne som jeg ser det hensigtsmæssigt, og hvorfor jeg vælger det som jeg gør. Leguaner er - i lighed med de fleste andre krybdyr - VEKSELVARME (koldblodsdyr) De har ingen fast kropstemperatur, og skifter temperatur efter deres fysiske omgivelser.

Dette er langt fra ensbetydende med, at leguanens kropstemperatur er uden relevans. Leguaner er tropedyr og ingen leguan er naturligt skabt til at leve i det Skandinaviske tempererede klima. Den norske regering har forbudt import af krybdyr med begrundelsen "Dyr der ikke kan leve naturligt i vores lands klima, er ikke tjent med at leve her" Det kan så diskuteres herfra og til evigheden!

 
Der er nogle mennesker der GODT kan finde ud af at holde krybdyr på en "nabo venlig" og dyreværnsmæssig forsvarlig facon, og der er nogle der IKKE kan. Desværre er det oftest de dårlige eksempler vi husker og sjældent de positive. Verden ville se anderledes ud hvis det var omvendt.
Al forskning tyder på at leguaner trives bedst med at befinde sig i temperaturer der veksler mellem 23-42 grader. Heraf - ret naturligt - 23 grader om natten, og mulighed for at veksle mellem 23 og 42 grader i dagtimerne. 
 
Såfremt leguanens temperatur kommer under 21 grader ophører leguanen med at spise. Dette er - sandsynligvis - også årsagen til, at leguaner yderst sjældent spiser den første time efter de har fået tændt deres varmelampe. Deres krop skal have tid til at varme godt op, før den naturlige trang til at indtage føde melder sig.
 
Såfremt leguanens temperatur igennem længere tid befinder sig fast under 21 grader, vil leguanen helt ophøre med at tage føde til sig. Dens mave/tarm system kan ikke fordøje mad under den temperatur og det vil føre til forstoppelse og mavesmerter. Dette er også årsagen til at man ikke bør fodre sin leguan for tæt på sovetid. Kernes madskål bliver fjernet ca. halvanden time før hendes sengetid.
 
Hvordan leguanen ved det, har jeg ikke kunnet finde svar på via de engelsksprogede hjemmesider, men noget tyder jo på at leguanen ubevidst er klar over at sådan er det. Måske et naturligt urinstinkt. Krop og hjerne har det jo med at kunne kommunikere internt på de mest fascinerende (og rørende) måder, og jeg vil mene at det gælder alt liv. Også det liv der ligger lavt i fødekæden IQ mæssigt.
 
Der er dog også eksempler på at leguaner har fået hedeslag grundet for høje temperaturer (i enkelte tilfælde har der været dødsfald) Disse triste hændelser er ikke sket grundet mulighed for at komme i kontakt med ekstremt høje temperatuer, men manglende mulighed for at komme væk fra dem.
 
Disse hændelser er kun sket for leguaner der holdes i fangeskab, og aldrig i deres naturlige miljø. Uanset hvad, så gør den slags enhver dyreven trist til mode (vil jeg sgu håbe) ellers er man uden empati og bør ikke holde nogen former for dyr!!!
 
Leguaner har ikke den samme fornemmelse for varme nedefra. Såfremt man vælger at lade leguanen ligge og hygge på et varmetæppe 1-2 timer dagligt, bør man ikke forlade rummet. Leguaner kan få forbrændinger hvis man ikke er opmærksom. Jeg har hele tiden fokus på Kerne når hun ligger indhyldet i sit varmetæppe.
 
Kerne lå i løbet af november et par timer inde i stuen hos mig om eftermiddagen og udså sig altid min mave (når jeg lå ned) eller min skulder (når jeg sad op) som favoritsted at ligge/sidde. Det har uden tvivl været min kropsvarme hun har haft interesse i, langt mere end mig som person. Lidt uskyldigt "selvbedrag" har dog hverken skadet hende eller mig, og jeg har fundet varme og glæde ved at leve på en "hvid løgn" om at det var MIG personligt hun ville være tæt på. 
 
Såfremt din leguan bevæger sig ind i stuen for at besøge dig bør lokalet være minimum 23 grader. En varmeblæser kan med fordel sættes i vinduet såfremt du har dobbelt vindueskarm. Lad dog aldrig leguanen ligge foran en varmeblæser med mindre du hele tiden er OBS på den. Leguanen skal også have fri mulighed for at trække sig væk fra varmeblæseren. Anvend aldrig en varmeblæser uden beskyttelsesgitter.
 
Jeg vil ikke anbefale at man bruger varmesten til sin leguan om natten (med mindre man ønsker at sidde brandvagt med et termometer natten igennem.) En keramisk varmepære vil jeg nærmere anbefale. Denne varmepære bør dog altid være omkranset af et gitter.
 
De fleste reptillamper har medfølgende beskyttelsesgitter og dette bør aldrig tages af. Leguaner kan få alvorlige brandsår såfremt de ikke er beskyttet. Især keramiske varmepærer opnår ekstreme temperaturer ved berøring. Jeg brændte mig selv ved at berøre Kernes keramiske 100 W pære ved en fejl. Den vabel jeg fik var lige så stor, som da jeg brændte mig på grillen i min ovn.
 
Kernes keramiske varmepære er ikke blevet fjernet selvom foråret er i fuld gang. Den vil hæller ikke blive fjernet. Den kører på timer-ur og selvom den er indstillet til at varme i mindre grad end i vinters, så lader jeg den hænge. Den sidder ikke i vejen for hende og der kan stadig blive køligt om natten. Jeg vil ikke have at Kernes temperatur kommer under 23 grader om natten.
 
Det debatteres jævnligt hvorvidt en leguan har brug for varme om natten. Dette må vel ret beset vurderes ud fra, hvorvidt man kan holde en nattetemperatur på 23 grader. Selv har jeg svært ved at forestille mig at noget terrarie kan holde en 23 graders temperatur om natten hvis det er MINUS 10 grader udenfor. Derfor mener jeg, at leguanen bør have en keramisk varmepære stillet til rådighed for en sikkerheds skyld.
 
Varmen vil også bidrage til at forhindre kold træk/gennemtræk i terrariets udluftning. Den vind der kommer fra naturen udendørs kan ikke sammenlignes med træk/gennemtræk i et indendørs lokale! Kold gennemtræk er ikke kun skadeligt for mennesker og pelsdyr men også for reptiler.
 
Kulde fra et gulv kan også skade leguanen. Et gulv er langt koldere en man egentlig forestiller sig, og et terrarie eller vægdrivhus bør derfor ikke stå direkte på et gulv uden underlag. Altangræs tæppe eller bassin folie kan med fordel lægges under et terrarie.
 
En høj luftfugtighed er som oftest noget der bliver nedprioriteret, men det er vigtigt for leguanen, (undtaget er naturligvis ørkenleguaner) at der er god fugt. Det hjælper den også til et bedre hamskifte. Et "bad" med en forstøverspray vil være kærkomment og det vil et brusebad også. Selv tempererer jeg Kernes badevand efter "baby metoden" (37 grader) Jeg lægger telefonbruseren nede i bunden af hendes bruseniche og lader hende selv vurdere hvor langt et bad hun vil have.
 
Ovenstående skal dog tages med forbehold. Hvis Kerne selv kunne vælge ville hun ligge og hygge sig under bruseren mange timer dagligt. Jeg har besluttet mig for at Kerne kun skal have 1 time dagligt (fordelt over 2 bade på en halv times varighed) under rindlende vand. Vi ønsker vel alle at bidrage til at vores børn (og vores leguaner) kan vokse op i en verden med rent drikkevand. 
 
Et lille karbad kan også være en god ide at tilbyde leguanen. En stor bedroller med bred flade og lav kant vil være et godt alternativ til et badekar. Det er nemmere for leguanen selv at kravle i og kravle op, og man slipper for at skulle løfte på den. Såfremt du vil investere i en ny ren og blød malerpensel, så kan du prøve at pensle leguanens ryg med lunt vand mens den hygger sig i badet.  
 
Kerne er ikke selv så vild med karbad men foretrækker brusebad i stedet. Leguaner er dog forskellige ligesom mennesker, og der vil være andre leguaner der foretrækker karbad frem for brusebad. Du kunne jo prøve at tilbyde din leguan begge dele og så kan den selv få en fornemmelse af sine præferencer. En god fugtighed hjælper leguanen til bedre hamskifte og øger kombinationen af den luft og de vandpartikler der dannes mellem den nye og den gamle ham.
 
Luftfugtigheden bør ligge et sted mellem 50 og 90% Selv prøver jeg at holde Kernes luftfugtighed på ca. 70% Det er ikke altid lige nemt, men jeg prøver. Det kan med fordel svare sig at investere i en lille "Vejrstation" da denne også måler luftfugtigheden. Den kan købes for et par 100 kr. så det kunne jo være en udmærket fødselsdagsgave til leguanen. 
 

0 Comments.


 
Tell us what do you think
  •  
 
 
 
 
Svar
 
Videresend
   
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.">
Klik her for at svare eller videresende
 
 
 
1,91 GB (12 %) af 15 GB er brugt
Seneste kontoaktivitet: for 6 minutter siden
Detaljer
 
   
 
 
 
 

 

Powered by Bullraider.com